Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Várak legendái képes leírás - Legenda.tlap.hu
részletek »

Várak legendái - Legenda.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: legenda.tlap.hu » Várak legendái
Keresés
Találatok száma - 7 db
A lévai vár legendája

A lévai vár legendája

A lévai vár a város legjelentősebb történelmi épülete. A XIII. században épült, s a régmúlt időknek állít emléket. Az várral kapcsolatos első írásos adatok 1318-ból származnak. A Selmeci-hegyek sziklanyúlványaira épített, s mocsarakkal körülvett vár stratégiailag a legjobban védhető végvárak közé tartozott. A vár első ismert ura Csák Máté volt. Halála után Károly Róbert király tulajdonába került, aki később a várat és a hozzá tartozó uradalmat feleségének, Erzsébetnek ajándékozta.

A vár tündérei

A vár tündérei

Sok-sok száz esztendeje, bizony már több mint hétszáz éve, nagy csapás érte szép hazánkat. Az ázsiai pusztaságok nomád lovasai, a tatárok betörtek az országba... Útjukban mindent felégettek, elpusztítottak. IV. Béla király csak nehezen tudott ellenük sereget gyűjteni. Végül mégiscsak sikerült, s a szőke Sajó partján, az emlékezetes Muhi pusztán megütközött velük. Tudjuk, szörnyű vereséget szenvedett, maga a király is csak üggyel-bajjal tudott megmenekülni. Mielőtt azonban a Sajó völgye, majd a Bükk felé vette volna útját, a csatatér helyétől nem messze, a Hernád parti Aszaló községbe menekült.

Ausztriai legendák  Richárd király Dürnstein várában

Ausztriai legendák Richárd király Dürnstein várában

Körülbelül 800 évvel ezelőtt a német császár, Barbarossa Frigyes egy hatalmas nemzetközi sereget vezetett a Szent Földre, hogy felszabadítsa a keresztény városokat a pogány uralkodóktól. A sereghez tartozott Oroszlánszívű Richárd király, Leopold herceg és számos nemzet csapata. Barbarossa Frigyes halála után vitára került sor, hogy ki vegye át a nemzetközi sereg felett a parancsnokságot. Ebből hatalmas veszekedés alakult ki a király és a herceg között.

Legenda magazin hírek
A Márton-nap története
A Márton-nap története A legenda szerint Szent Márton a Római Birodalom Pannónia tartományának Savaria nevű városában (mai Szombathely) látta meg a napvilágot 316-ban vagy 317-ben egy római tribunus (elöljáró) fiaként. A római császár katonájaként szolgáló Márton a franciaországi Amiens városában egy hideg téli estén odadta meleg köpenyének felét egy nélkülöző koldusnak. Aznap...
Európa istennő legendája
Európa istennő legendája Europé istennő, földrészünk szépséges névadója Ázsiából származik....
Szent Miklós eredeti legendája
Szent Miklós eredeti legendája Krisztus után 245-ben Kis-Ázsia-i Anatóliában, Patara városában született, egy...
Bálványosfürdő legendája

Bálványosfürdő legendája

Forrás: www.legendarium.ro Akár hiszitek, akár nem: tündérek építették Bálványos várát. De az olyan régen volt, hogy akkor a kövek még meg sem voltak keményedve. A tündérek sem olyan kicsikék voltak ám, mint most a fehérnépek: ha sietős volt az útjok, egyben általléptek egész megyéket, s ha jókedvük kerekedett, fölszedték kötényükbe a szántó-vető embereket, s úgy játszadoztak velük.

Boldogkő vára legendája

Boldogkő vára legendája

A tatárok elől menekülő IV. Béla királyt Bodó, egy aszalómester a Hernád menti Aszaló községben bújtatta el. Mikor a tatárok a király felől kérdezték, süketnek tettette magát és nem válaszolt a feltett kérdésekre. Este aztán lovakat adott a királynak és kíséretének, majd megmutatta, merre menjenek, hogy elkerüljék a tatárokat. Egy év múlva, miután a tatárok elhagyták Magyarországot, Bodó hét szekér aszalt gyümölcsöt vitt fel Budára a királyhoz, és minden szekér bakjára egy-egy leányát ültette. A megmeneküléséért hálás király nagyon megörült a gyümölcs ajándéknak, de megnyerték a tetszését a lányok is, akiknek csodájára jártak mások is a királyi udvarban, Bodó tündéreinek is nevezték őket.

Hollókő legendái

Hollókő legendái

Hollókő nevének kialakulásáról egy legenda így tudósít: A környék területeinek birtokosa, bizonyos Kacsics András egy alkalommal egy nemes ember szépséges leányát rabolta el. Hogy a lány el ne szökhessen, az egyik hegyen várat építtetett, és annak tornyába záratta. A leányzó dajkája azonban, aki boszorkányos praktikák tudója volt, szövetkezett az ördögfiókákkal, és azok éjszakánként holló képében az épülő vár köveit elhordták egy közeli hegy sziklacsúcsára. A fogoly kiszabadult, és közben megépült a sziklacsúcson Hollókő vára.

Túrázzunk!  A buddhista szentélytől Tátika romjáig

Túrázzunk! A buddhista szentélytől Tátika romjáig

A káprázatos hegyek között megbújó Zalaszántót ma már elsősorban buddhista szentélye miatt keresik fel a turisták. Aki erre jár, ne hagyja ki a falu határában emelkedő Tátika várát sem, ahova ezüstös bükkerdőn vezet fel út, a csúcson pedig pazar panoráma fogad.

Tuti menü