Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Külföld - legenda képes leírás - Legenda.tlap.hu
részletek »

Külföld - legenda - Legenda.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: legenda.tlap.hu » Külföld - legenda
Keresés
Találatok száma - 15 db
A bécsi Stephansdóm legendái

A bécsi Stephansdóm legendái

Réges-régen Jasomirgott Henrik, vadászatra indult. Egyszer csak megpillantott egy csodálatos szarvast. Amikor a szarvas észre vette az őrgrófot, megpróbált az erdő sűrűjébe menekülni. De Jasomirgott üldözni kezdte. De egy tisztáson elveszítette a szeme elől. Mivel az üldözés hosszabb ideig tartott, az őrgróf nagyon elfáradt. Álmos szemekkel pillantott a csodálatos városra Bécsre, és elhatározta, hogy egy fa alá fekszik egy kicsit kipihenni magát.

A brémai muzsikusok

A brémai muzsikusok

Egy embernek volt egyszer egy szamara. Hosszú évek óta hordta már szegény jószág a malomba a zsákokat, fogyton fogyott az ereje, egyre kevesebb hasznát lehetett venni. 'Minek abrakoljak tovább ilyen semmirevaló állatot?' - gondolta a gazdája, és elhatározta, hogy lebunkózza. A szamár azonban megneszelte, hogy valami készül ellene. Egy óvatlan pillanatban megszökött, és elindult Bréma felé. Úgy tervezte, majd ott beáll városi muzsikusnak. Amint ment, mendegélt, egyszer csak meglátott egy vadászkutyát. Ott hevert szegény az úton a porban, és lihegett, mintha halálra loholta volna magát.

A hamelni patkányfogó

A hamelni patkányfogó

Az egyes változatok egyetértenek abban, hogy 1284 júniusában a patkányoktól hemzsegő Hameln városába egy köpönyeges idegen érkezett, aki egy bizonyos pénzért elvállalta, hogy megszabadítja a várost a patkányoktól. Bűvös erejű sípjával a Weser folyóba csalogatta az állatokat, de a bérét megtagadták tőle.

Legenda magazin hírek
A Márton-nap története
A Márton-nap története A legenda szerint Szent Márton a Római Birodalom Pannónia tartományának Savaria nevű városában (mai Szombathely) látta meg a napvilágot 316-ban vagy 317-ben egy római tribunus (elöljáró) fiaként. A római császár katonájaként szolgáló Márton a franciaországi Amiens városában egy hideg téli estén odadta meleg köpenyének felét egy nélkülöző koldusnak. Aznap...
Európa istennő legendája
Európa istennő legendája Europé istennő, földrészünk szépséges névadója Ázsiából származik....
Szent Miklós eredeti legendája
Szent Miklós eredeti legendája Krisztus után 245-ben Kis-Ázsia-i Anatóliában, Patara városában született, egy...
Bolygó Hollandi

Bolygó Hollandi

A Norvég partokon játszódó történet hátborzongató és romantikus, kísértethajóval és sírig tartó szerelemmel. A bolygó hollandi egy elátkozott tengerész, aki csak bolyong, bolyong és bolyong... Richard Wagnert akkor érintette meg a történet, mikor Norvégia partjai előtt hajózott. A hátborzongató tenger és a riasztó sziklafalak látványának köszönhetően a bolygó hollandi története, melyet korábban már hallott, valósággal életre kelt. Olyannyira megragadta fantáziáját, hogy mikor a kalandos út után végre Párizsba érkezett, szinte azonnal nekiállt az opera megírásának.

Die  Burgenstrasse

Die Burgenstrasse

Schon immer haben Sagen und Legenden die Menschen bewegt. In der Sage wurde die Erinnerung an geschichtliche Zustände, Persönlichkeiten, im Dunkel liegende Taten im Volk von Mund zu Mund weitergegeben und zu vollständigen Erzählungen ergänzt. Das Wunderbare und Übernatürliche steht dabei stets im Mittelpunkt. Gerade Burgen und Schlösser gehören zu den beliebtesten Schauplätzen für sagenhafte Ereignisse - ausreichend Stoff für eine Zusammenstellung von bemerkenswerten Begebenheiten, die sich an der Burgenstraße zugetragen haben sollen.

Erdélyi legendák

Erdélyi legendák

Valamikor élt itt egy csodálatosan szép lány, Fazekas Eszter. Haja fekete volt, szeme szűrkészöld, mint a Szármány oldalán nőtt ezüstfenyő, alakja, mint a szélben hajladozó büszke jegenye. Eszter egyszer elment a gyergyószentmiklósi vásárba. Ott találkozott egy olyan daliás legénnyel, aki két karjának szorításával kipréselte a medvéből a szuszt, aki a leg- szívhezszólóbban furulyázott az egész környéken, aki házat is tudott ezermesterkedni, meg szekeret faragni.

Európa legendája

Európa legendája

Európa nevéhez a klasszikus világ egyik legrégebbi legendája fűződik, Homérosz is említést tesz róla. Európé, Agénor király leánya föníciai születésű volt. Az ártatlan királylány szüzek kíséretében sétálgatott szülőföldjén, Fönícia partjainál, amikor Zeusz bika képében elcsábította, és Krétára hozta, ahol Európé később megszülte Minószt, Kréta első uralkodóját. Európé tehát Föníciából Krétára tartott, vagyis utazásai során a nap útját követte Keletről Nyugatra. Ha hiszünk ennek az ókori legendának, akkor a névadó a mai földrajzi Európa területétől messze, Keleten született, és csak utána érkezett Európába'.

Karneválsziget - Lastovo

Karneválsziget - Lastovo

A csendes és békés Lastovo-sziget leginkább érintetlen természetéről és kristálytiszta tengeréről ismert. A sziget legnagyobb települései Ubli és Lastovo. Ubliban találjuk a sziget legnagyobb kikötőjét, Lastovoba pedig a több mint 400 éves, különleges alakú kémények miatt is érdemes ellátogatni. A sziget ideális helyszín a vitorlázás és a horgászat szerelmeseinek, de a finom ételek és borok kedvelői sem fognak csalódni benne.

Kicsoda Szent Valentin?

Kicsoda Szent Valentin?

Az emberek minden év februárjának idusán hatalmas virágcsokrokkal és más színes ajándéktárgyakkal rohangálnak az utcákon, hogy meglepjék szeretteiket Szent Valentin napja alkalmából. De kicsoda valójában ez a titokzatos szent, és miért ünnepelünk a neve napján?

Hirdetés
Luther és a legendák

Luther és a legendák

Dr. Luther Márton alkalmas személyiség volt arra, hogy sok legenda és anekdotát szőjenek róla. Luther korában még javában hittek a boszorkányok és ördögök létezésében, természetfeletti hatalmak működésében és a világvége közelségében. Ezek a legendák és anekdoták sokszor nem tartalmazzák a teljes igazságot, de a történetek rendkívül szórakoztatóak.

Régi kövek, régi legendák-- Római érdekességek

Régi kövek, régi legendák-- Római érdekességek

A római Capitoliumon megfordult mindenki, a ki járt az örök város-ban. De minden ezredik Róma-járó ha látta a tarpéji sziklát, a mely pedig száz lépésnyire sincs a Capitolium gyönyörű patinás Max Aurélius lovas-szobrától. Az igaz, hogy a Baedeker nem is igen rajzolja ki az utat, a mely odáig vezetne és ha valaki lent, a Forum-ra torkoló szűk utczácskákból pillantaná meg a Rupe Tarpeia-t, mindenre gondolna inkább, semmint arra, hogy valaha innen taszították le a régi rómaiak a halálraítélteket. A meredek, egészen függőleges falu sziklát benőtte már a fű, alatta házak épültek és a házak ablakaiban - igazi olasz módra - a mosott fehérneműt szárítgatják.....

Rennsteig legendák

Rennsteig legendák

Einige Sagen haben den 'Grossen Dreiherrenstein' umwoben. Die ihn umgebende Wiese heisst im Volksmund 'Uffn Pfnusche' (Morast). Hier ist alles Sumpfboden. Unter leis schwankenden Grasboden gehen hier still die Quellfäden dahin, bis Sie sich sammeln und als Waldbäche in die Täler fließen. Wer in warmen Sommernächten kommt, der sieht bläulich-grüne Flämmchen aufflackern, verschwinden und bald wieder emporzucken. Das sind die Seelen verzauberter Menschen, die um ihre Sünden willen keine Ruhe finden.

Robin Hood legendája

Robin Hood legendája

A legendás Robin Hood és hű cimboráinak története, akik szembeszálltak a nottinghami városbíróval töretlen népszerűségnek örvend. Vajon a bizonyítékok végre megerősítik, hogy a hírhedt törvényen kívüli és ősi ellenfele nem csupán a képzelet szülöttei voltak?

Varasd és a Világvége

Varasd és a Világvége

Sok varasdi lakos azt hitte, hogy 1857. június 13-án eljön a végítélet napja, vagyis a világ vége. A félelem oka egy üstökös volt, amely a terjesztett hírek szerint becsapódik a Földre. Azért is féltek, mivel az Esthajnalcsillag nappal is egész nap látható volt...

Zürcher Legenden

Zürcher Legenden

Hören Sie sich hier die ältesten bekannten Fassungen der Gründungslegenden der Stadt Zürich an. Sie erzählen vom Martyrium der Stadtheiligen Felix und Regula oder von Kaiser Karl dem Grossen und den dazumal geschehenen Wundern wie der kniende Hirsch beim Grossmünster und der Glocken läutenden Schlange bei der Wasserkirche sowie von den frommen Töchtern von König Ludwig.

Tuti menü