Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Artúr mondakör képes leírás - Legenda.tlap.hu
részletek »

Artúr mondakör - Legenda.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: legenda.tlap.hu » Artúr mondakör
Keresés
Találatok száma - 6 db
A Grál legendák

A Grál legendák

Montsalvat, a Grál-vár. A legendák arról mesélnek, hogy a Grál-lovagok Rendje, a Grál őrzői ott honoltak. Akárcsak Artúr király és lovagjai, ők is egy kerek-asztalt alkottak. Amikor összegyűltek, és a Grált a terembe hozták, valamennyiüket csodás táplálék töltötte el. Pusztán azáltal, hogy a Grálra pillantottak, örök ifjúságot nyertek.

A Grál-legendák eredete és értelme

A Grál-legendák eredete és értelme

A legendák szerint a Grál az a kehely, amelyet Krisztus az Utolsó vacsorán használt. Azt mondják, hogy Arimathiai Józsefé volt, és - a hagyomány szerint - ebben fogta fel a Megváltó vérét. A csodatevő Szent Grál motívuma világszerte megtalálható gondolat.

A Szent Miklós legenda - honnét is jött a Mikulás?

A Szent Miklós legenda - honnét is jött a Mikulás?

Krisztus után 245-ben a Kis-Ázsia-i Anatóliában, Patara városában született Nikolas, egy gazdag család gyermekeként. A szüleitől hatalmas vagyont örökölt Szent Miklós püspök messze földön híres volt az emberek iránti szeretetéről és segítőkészségéről. Szülővárosa utcáin beszélgetett az arra járókkal, meghallgatta gondjaikat, és minden pénzét a nép megsegítésére fordította.

Legenda magazin hírek
A Márton-nap története
A Márton-nap története A legenda szerint Szent Márton a Római Birodalom Pannónia tartományának Savaria nevű városában (mai Szombathely) látta meg a napvilágot 316-ban vagy 317-ben egy római tribunus (elöljáró) fiaként. A római császár katonájaként szolgáló Márton a franciaországi Amiens városában egy hideg téli estén odadta meleg köpenyének felét egy nélkülöző koldusnak. Aznap...
Európa istennő legendája
Európa istennő legendája Europé istennő, földrészünk szépséges névadója Ázsiából származik....
Szent Miklós eredeti legendája
Szent Miklós eredeti legendája Krisztus után 245-ben Kis-Ázsia-i Anatóliában, Patara városában született, egy...
Arthur, nagy király

Arthur, nagy király

Arthur király, a fejedelmi ideál megtestesítője régóta elbűvöli az embereket. Legendáját a XX. században T. H. White dolgozta fel. De létezett-e valaha is a történeti Arthur király ? Az Arthurra vonatkozó első történeti följegyzést az Annales Cambriae, feltehetőleg a X. század előtt keletkezett walesi krónika őrizte meg.

Az egyszarvú, Galahad és a Szent Grál

Az egyszarvú, Galahad és a Szent Grál

Amikor belemerülünk a Szent Grál keresésébe, akkor tisztába kell lennünk azzal, hogy voltaképpen mit is keresünk. A leírások, és utalások sokféleségében, akkor találhatjuk meg az aranyfonalat, ha felismerjük, hogy a jelképek, misztikus elbeszélések voltaképp a bennünk lévő és minket körülvevő dolgok összefüggéseit ábrázolják, és arra hivatottak, hogy segítsenek minket magasabb tudatossághoz jutni. Ha ezt sikerül megértenünk, akkor keresésünk közben lépésről lépésre szinte térképet kaphatunk arról, mi is kell lezajlódjon bennünk.

Mítosz vagy valóság? - A Szent Grál

Mítosz vagy valóság? - A Szent Grál

Ha valaki a Szent Grállal kapcsolatos mondák és legendák gyökereinek meglelésére vállalkozik, kalandos ösvényre indul. A Szent Grál keresése alatt összetalálkozhat régi pogány szokásokkal, szembe találja magát a középkori keresztes hadjáratok Istentől távoli sötétségével. A Szent Grál újra és újra megjelenik azoknak a nagy művészek rendkívüli tehetségének valódi ősokaként is, akik a Grál-fogalom csupán racionális felfogását messze túllépték.

Tuti menü